Winkelen op internet: hoe komt een bindende aankoop tot stand?

Winkelen

Het bestellen van goederen op internet is handig en erg populair. Of het nu gaat om kleding, uitrusting, boeken, toegangsbewijzen of reizen – er zijn bijna geen goederen of diensten die niet de klok rond thuis of op internet kunnen worden besteld terwijl u onderweg bent. Maar hoe komt een bindende aankoop op internet tot stand? Wat zijn de juridische verschillen met het kopen in een winkel waarmee rekening moet worden gehouden bij het bestellen in de online winkel? Wanneer is een bestelling in de webshop bindend?

Of het nu online is of in de winkel om de hoek – juridisch gezien is elke aankoop gebaseerd op een koopovereenkomst tussen koper en verkoper. Het sluiten van een dergelijk koopcontract in een online winkel werkt in principe net als in een lokale winkel. Om dit te doen, moeten beide partijen unaniem hun wil verklaren: de ene dat hij bereid is een bepaald bedrag te betalen voor een product, de andere dat hij het overeenkomstige product zal leveren.

Door te klikken op een knop op de website van een onlineshop waarmee ze hun bestelling plaatsen, verklaren consumenten zich bindend bereid om de geselecteerde artikelen te kopen. Van zijn kant is de verkoper verplicht om de ontvangst van de bestelling onmiddellijk per e-mail te bevestigen. In de regel bevat deze bevestigingsmail echter nog geen juridisch bindende leveringsverplichting. Omdat de verkoper niet van tevoren weet hoeveel klanten de goederen in zijn online winkel willen kopen, kan het gebeuren dat hij de bestelde goederen niet in voldoende hoeveelheden op voorraad heeft en moet weigeren om een ​​contract af te sluiten. De definitieve aanvaarding van het contract door de verkoper vindt dus plaats met een aparte e-mail, bijvoorbeeld met de bevestiging van de verzending, of ook door de verzending zelf. Pas dan komt een bindend koopcontract tot stand.

In tegenstelling tot overeenkomsten die in persoonlijk bijzijn van beide contractpartijen tot stand komen, dient de verkoper bij online bestellingen vooraf aan uitgebreide informatieverplichtingen te voldoen. Alle contractvoorwaarden, inclusief de Algemene Voorwaarden (AV) moeten vóór het sluiten van het contract in afdrukbare of bewaarbare vorm aan de klant beschikbaar worden gesteld. Alleen dan kunnen ze een bindende overeenkomst worden. In de algemene voorwaarden kunnen veel belangrijke contractuele voorwaarden worden ondergebracht, bijvoorbeeld aansprakelijkheids- en garantieregels. Voordat de klant zijn bestelling plaatst, dient de verkoper er uitdrukkelijk op te wijzen dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn op de aankoop. Dit kan bijvoorbeeld doordat de koper een bijbehorend selectievakje moet aanvinken om de voorwaarden te accepteren.

Knopoplossing tegen kostenvallen

Consumenten moeten ook weten dat een betaalde aankoop bij een bedrijf op internet alleen tot stand komt als ze bij hun bestelling uitdrukkelijk bevestigen dat ze verplicht zijn te betalen. Om dit te doen, moet de knop voor het definitief indienen van de bestelling (“bestelknop”) worden gelabeld met de woorden “bestelling met betalingsverplichting”, “bestelling met betalingsverplichting”, “kopen” of een vergelijkbare duidelijke bewoording. Voldoet een bedrijf niet aan deze eis, dan komt er geen fee-based koopcontract tot stand. Als het bedrijf vervolgens geldvorderingen claimt, zijn consumenten niet verplicht om te betalen.

Internet veilingen

U kunt veel koopjes krijgen op online veilingplatforms. Als u op zoek bent naar een specifiek aanbod, kan het op een veiling al snel gebeuren dat u te veel betaalt voor het geveilde product. Het uitbrengen van een bod is juridisch bindend. Zelfs een prijs die aanzienlijk hoger is dan de marktwaarde is dus niet meer een reden om de aankoop ongeldig te verklaren dan een aanzienlijk lagere. Het is daarom raadzaam dat consumenten vooraf de prijzen onderzoeken en bovengrenzen stellen aan biedingen.

Winkelen op internet: hoe komt een bindende aankoop tot stand?
Schuiven naar boven