Maak tuinmeubelen zomerklaar!

Accessoires

Tuinmeubelen in uw eigen tuin worden vaak blootgesteld aan veel verschillende omgevingsinvloeden. Of het nu de zon, het water of de vorst is. Om zo lang mogelijk van uw tuinmeubelen te kunnen genieten, moeten ze goed onderhouden worden. Hoe het juiste onderhoud eruitziet, hangt echter ook af van de materialen van het meubel. Of het nu een stoel, ligstoel of parasol is. Het materiaal is cruciaal.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende materialen die in tuinmeubelen worden gebruikt en laten we je zien waar je op moet letten bij het onderhoud van de meubelen en hoe je je tuinmeubelen optimaal kunt voorbereiden op de zomer.

Houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen zijn heel bijzonder omdat het een natuurproduct is. Het uiterlijk kan dienovereenkomstig veranderen door omgevingsinvloeden. Bijvoorbeeld door blootstelling aan de zon. Hout kan ook snel vergrijzen en om dit te voorkomen moet je altijd een onderhoudsolie gebruiken om het hout te beschermen. Voor elke houtsoort zijn er individuele verzorgingsoliën. Of het nu gaat om teakhouten tuinmeubelen, eikenhouten tuinmeubelen of tuinmeubelen van steigerhout. In het beste geval moet u dit type verzorgingsolie 2-3 keer per jaar gebruiken. Dan zit je aan de veilige kant. Als het al te laat is en het meubel al grijs is geworden, is er nog de mogelijkheid om het oppervlak te behandelen met schuurpapier. Houten tuinmeubelen kunnen ook worden beschermd tegen barre weersomstandigheden door ze te impregneren. Deze procedure kan om de 3-4 jaar worden toegepast. Dit is overigens vooral bij een goedkope tuinset aan te raden.

Kleine tip: Tafels die net geolied zijn, mogen niet worden schoongemaakt met een microvezeldoek, omdat het ergste dat kan gebeuren, is dat het materiaal het oppervlak kan aantasten. Hierdoor kunnen fijne krassen ontstaan. Bovendien is hout niet zomaar hout. U kunt het beste bij uw verkoper navragen wat hij voorschrijft. Daarnaast moet je altijd in de richting van de houtnerf schilderen. In de winter, als het koud is, moeten de tuinmeubelen sowieso goed en droog worden opgeborgen. Het beste in een kelder of anderszins in een tuinhuisje.

Metalen tuinmeubelen

Metalen tuinmeubelen zijn veel gemakkelijker te onderhouden dan houten meubelen. De metalen meubelen zijn bovendien zeer duurzaam en ook buiten de zomer geschikt. Meestal is het voldoende als deze worden behandeld met water, zeep en een doek. U moet echter oppassen dat u geen ruwe doeken gebruikt, anders kunt u krassen op het aluminium maken.

Metalen tuinmeubelen moeten ook in de winter op een droge en warme plaats worden bewaard om ze te beschermen tegen koude temperaturen.

Kunststof tuinmeubelen

Kunststof tuinmeubelen zijn beduidend goedkoper dan metalen of houten tuinmeubelen. Daarom zijn deze bijzonder geschikt voor de kleine portemonnee. Het meubel is ook zeer licht van gewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen en te vervoeren. Pas echter op dat u geen plastic modellen koopt die te goedkoop zijn, omdat deze modellen niet zo goed tegen hitte kunnen. Het materiaal kan broos worden en uiteindelijk vervagen als gevolg van blootstelling aan zonlicht of UV-straling. Het zou goed zijn als de kunststof meubelen UV-bescherming hadden. Kunststof tuinmeubelen kun je het beste schoonmaken met een doek en huishoudreiniger. Ook in de winter moeten deze meubels goed worden opgeborgen om ze tegen weersinvloeden te beschermen.

Maak tuinmeubelen zomerklaar!
Schuiven naar boven