Wanneer heeft het zin om een ​​erfenis af te wijzen?

Nalatenschap

Niemand is verplicht een erfenis te aanvaarden. Iedereen heeft de mogelijkheid om nee te zeggen tegen de erfenis. Dit recht beschermt de erfgenaam, omdat hij niet alleen het vermogen krijgt, maar ook de schulden van de overledene. Hij is hiervoor aansprakelijk met zijn eigen privévermogen.

Er zijn typische constellaties waarin de afstand van de erfenis zinvol kan zijn. Dit zijn de redenen voor een erfenisvrijstelling:

Nalatenschap met overmatige schuldenlast

Als de overledene meer afschrijvingen dan tegoeden heeft achtergelaten, moet u de erfenis weigeren. Een erfenis met een zware schuldenlast kan financiële ondergang betekenen.

Woning aan renovatie toe

Als u een oud huis erft dat lange tijd niet is gerenoveerd, moet u goed nadenken of u het onroerend goed wilt hebben. Want er zijn vervolgkosten: een nieuw dak, moderne elektra, een nieuwe verwarmingsinstallatie of het afvoeren van vervuilde terreinen. Kijk dus goed of u de woning kunt houden, of u er zelf in wilt trekken of voor verhuur wilt zorgen. Verkopen kan ook een optie zijn. Als u overweldigd wordt door het onderhoud en het behoud van het onroerend goed, kunt u de erfenis weigeren.

Particulier faillissement

Als de erfgenaam zich in het proces van consumentenfaillissement bevindt, valt de helft van de erfenis tijdens de periode van goed gedrag naar de curator (§ 295 lid 1 nr. 2 InsO). Als u dit niet wilt, is het mogelijk om de erfenis te weigeren. De volgende persoon in de lijn van opvolging zou dan uw deel krijgen.

Schulden

Als de erfgenaam zelf te veel schulden heeft, heeft hij meestal weinig zin om zijn schuldeisers met de erfenis te betalen. Mede-erfgenamen hebben meestal ook weinig begrip voor het feit dat ze de erfgenamen die schulden hebben moeten afbetalen om hun schulden te kunnen betalen. Het is begrijpelijk dat hij in eerste instantie denkt aan het weigeren van de erfenis. De volgende persoon in de lijn van opvolging zou dan zijn of haar deel ontvangen. De schuldeisers bleven achter met hun schulden. Wat de overledene decennialang had bewaard, zou in de familie blijven. Maar een erfenis kan ook een kans zijn voor een nieuwe start, ook als er bijna niets meer over is en alles wordt gebruikt om de schulden af ​​te betalen.

In een voorkomend geval is het altijd verstandig om eerst contact op te nemen met een advocaat erfrecht.

Wanneer heeft het zin om een ​​erfenis af te wijzen?
Schuiven naar boven