Wat doet een fotograaf?

Fotograaf

Foto’s geven vorm aan ons professionele en privéleven van alledag – van het familiefeest tot de sollicitatiedocumenten tot het personeelsblad. Fotografen hebben de taak om mensen met hun individuele persoonlijkheid in beeld te brengen, landschappen en objecten vast te leggen.

  • Een fotograaf is verantwoordelijk voor het kiezen van de locatie en vooral voor de optimale weergave van mensen of objecten.
  • Van het bedenken van een shoot, inclusief voorgesprek, via de shoot tot beeldselectie, bewerking en verstrekking, alles behoort tot de verantwoordelijkheid van een fotograaf.
  • Een sterk oog voor detail en zeer goede communicatieve en conceptuele vaardigheden zijn bijzonder relevant.
  • Voor het werken als fotograaf is meestal een driejarige opleiding een vereiste.
  • Het landelijke salaris voor een vaste aanstelling ligt tussen de 21.600 en 30.000 euro per jaar. Bij freelance werk zijn ook enkele duizenden euro’s per opdracht mogelijk.

Fotografen zijn freelance of in loondienst. Werkgevers zijn naast fotostudio’s ook bedrijven en instellingen die regelmatig behoefte hebben aan foto’s. Veel fotografen zijn gespecialiseerd in commerciële of privéfotografie. Bedrijven hebben professionele foto’s nodig voor websites, intranet, brochures en advertenties. Particulieren geven opdracht aan fotostudio’s om speciale momenten, gebeurtenissen en emoties voor altijd vast te leggen. Sommige fotografen zijn verbonden met andere beroepen, bijvoorbeeld met reclamebureaus of videografen. Fotojournalisten werken voor kranten of uitgeverijen. Wetenschapsfotografen zijn werkzaam bij onderzoeksinstituten.

Taken

De taken van fotografen omvatten onder meer mensenfotografie (bijvoorbeeld portretten, newbornfoto’s, huwelijksfotografie, bedrijfsfotografie), industriële en architectuurfotografie, wetenschappelijke fotografie, maar ook mode- en reclamefotografie. Naast de opnames is de persoonlijke uitwisseling met de klanten een van de belangrijkste activiteiten. Omdat het nodig is om de doelen en voorkeuren van de klant te begrijpen. Afhankelijk van de focus maken fotografen ook langere reizen voor de shoots.

Vaardigheden

In fotografie zijn technologie en kunst met elkaar verweven. Naast een sterke interesse in kunst en esthetiek is een wiskundige basiskennis vereist. Bovendien moet een fotograaf bekend zijn met enkele onderwerpen van de natuurkunde, met name optica. Hierdoor kan hij de apparatuur zelfverzekerd gebruiken, het juiste licht vinden en het object vanuit de juiste hoek raken.

Fotografie is een ambacht dat creativiteit, communicatieve vaardigheden en precisie vereist. Een fotograaf is een professionele waarnemer in zijn opdracht. Om natuurlijke beelden te kunnen vastleggen, is het belangrijk om je zo onopvallend mogelijk te gedragen. Als de deelnemers voor het eerst enkele details ontdekken bij het bekijken van de foto’s, spreekt dit voor de fotograaf.

Wat doet een fotograaf?
Schuiven naar boven