Wat is Business Intelligence (BI)?

Business Intelligence

Definitie van business intelligence

Business Intelligence (BI) is een technologiegedreven proces voor het analyseren van gegevens en het presenteren van bruikbare informatie die leidinggevenden, managers en andere eindgebruikers helpt om weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen. BI omvat een breed scala aan tools, applicaties en methoden waarmee bedrijven gegevens uit interne systemen en externe bronnen kunnen verzamelen, deze voor analyse kunnen voorbereiden, query’s kunnen ontwikkelen en uitvoeren, rapporten, dashboards en gegevensvisualisaties kunnen maken om de analyseresultaten zowel te toegankelijk zijn voor zowel de beslissers in bedrijven als voor de operationele medewerkers.

De term werd voor het eerst gebruikt in het artikel “A Business Intelligence System” van Hans Peter Luhn, gepubliceerd in 1958 – het werd vervolgens begin jaren negentig opgericht en bedacht door de Gartner Group.

Business intelligence ontwikkelde zich toen aanvankelijk relatief onafhankelijk van “datawarehousing”, “enterprise content management” en “kennisbeheer”. Business intelligence-systemen worden in Duitstalige landen vooral begrepen als analytische informatiesystemen. Ondertussen hebben datawarehousing- en business intelligence-systemen een enorme groei doorgemaakt, is het belang voor informatiebeheer toegenomen en zijn er paradigmaverschuivingen en -uitbreidingen geweest.

Waarom is business intelligence belangrijk?

Oorspronkelijk werden BI-tools voornamelijk gebruikt door data-analisten en andere IT-professionals die analyses uitvoerden en queryresultaten rapporteerden voor zakelijke gebruikers. Klassieke toepassingsgebieden zijn vooral de corporate gebieden van finance en controlling. Steeds vaker maken leidinggevenden en medewerkers echter zelf gebruik van BI-platforms, mede door de ontwikkeling van selfservice BI- en dataverzamelingstools en dashboards. Om de steeds grotere hoeveelheden gegevens onder de knie te krijgen, zijn de afgelopen jaren IT-ondersteunde business intelligence-systemen ingeburgerd in bedrijven.

Vooral in verband met Big Data wordt de analytische component steeds belangrijker. Daarnaast is er een paradigmaverschuiving, van het automatische systeem voor het verspreiden van informatie naar de verschillende afdelingen van industriƫle, wetenschappelijke en overheidsorganisaties naar het meten van bedrijfsprestaties.

Het is voornamelijk een tool, om uiteindelijk de verdiensten te vergroten en de kosten omlaag te brengen.

Wat is Business Intelligence (BI)?
Schuiven naar boven