Zo werkt de rits weer

Rits

Rits kapot? Of zit hij vast of houdt hij niet meer vast? Geef nog niet op. Veel ritsen zijn nog te redden. En: Waarom je altijd ritsen moet sluiten voor het wassen. Laten we blij zijn dat we hem hebben, want voor zijn tijd kon kleding alleen worden vastgemaakt met knopen, linten, haken en ogen. De Amerikaan Whitcomb L. Judson patenteerde de eerste ritssluiting in 1892, en een aantal andere uitvinders verbeterden hem daarna voortdurend. Ritsen werden pas in de jaren 1920 gebruikt voor alledaagse kleding.

Dat betekent YKK op de rits

Als YKK op je rits zit, heb je een rits van ’s werelds grootste fabrikant: YKK is het geregistreerde handelsmerk van de Japanse fabrikant “Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha”. Maar soms houden ritsen niet van de manier waarop wij dat doen – ze rukken, lopen vast of houden niet meer vast. Daarom hoeven we ze niet altijd direct om te ruilen of het kledingstuk af te geven aan de gebruikte kledingcollectie. Soms helpen deze kleine trucjes:

Rits schokken

Als de rits alleen met schokken kan worden gesloten, kan het zijn dat deze vastzit. Aan de andere kant, met metalen ritsen, helpt een zacht potlood, dat we heen en weer bewegen op onze tanden. Het vettige grafiet uit het potlood zorgt ervoor dat de rits weer makkelijker schuift. De potloodmethode werkt niet goed op lichtgekleurde ritsen en ook niet goed op plastic ritsen. Voor lichtgekleurde en plastic ritsen verspreiden we zeepsop op de tanden met een wattenstaafje om ze gladder te maken. Vaseline werkt ook goed. Of je kunt een druppel siliconenspray op een doek doen en daarmee over de tanden van de rits wrijven.

Rits gaat altijd open

Als de rits van de jeans niet blijft zitten waar hij hoort, namelijk aan de bovenkant, kunnen we eerst proberen hem weer werkend te krijgen met een tangetje. Om dit te doen, drukken we voorzichtig de twee zijden van de schuif samen met de tang. Dit doen we met zorg zodat de slider niet breekt of te strak komt te zitten. Het is beter om het meerdere keren te proberen. Als de slider weer strakker zit, grijpt hij beter en sluit hij weer makkelijker. Als dat niet helpt, rijgen we een sleutelring in de schuif en fixeren we de ring met de knoop op de tailleband bij het sluiten.

Rits zit vast: verbogen tanden

Als sommige haken/tanden op onze rits verbogen zijn, proberen we ze voorzichtig recht te trekken met de tang. Als er een tand in het onderste gedeelte ontbreekt, kunnen we op dit punt de rits dichtnaaien. Dan is de rits wat korter, maar kan nog wel gebruikt worden. Als de rits vastzit en de handgreep van de schuif is afgebroken Als de ritstrekker kapot is, kunnen we onze rits nog steeds gebruiken, maar het is nogal een gedoe om de rits te sluiten met alleen de ritstrekker. Oplossing: Rijg er een paperclip, een kleine veiligheidsspeld, een leren of textiel string, een sleutelhanger of een speciale karabijnhaak van de fourniturenafdeling in en de rits kan weer eenvoudig worden bediend.

Rits repareren – werkt in sommige gevallen niet

In sommige gevallen kan de rits echter niet worden bewaard, namelijk:

  • als er meerdere tanden ontbreken
  • als de textielstrook van de rits losraakt
  • als het eindstuk van een scheidbare rits ontbreekt

Als de rits volledig vervangen moet worden, is het meestal goedkoper om ritsen per meter te kopen dan kant-en-klare ritsen. Dit is vooral de moeite waard voor bedlinnenbevestigingen.

Sluit altijd ritsen voor het wassen

Om ritsen soepel te laten lopen, moeten we ze goed onderhouden. Dit is wat we kunnen doen voor een lange levensduur van de ritssluiting: Sluit ritsen altijd voor het wassen. Als ze open blijven, kunnen de tanden vast komen te zitten en verbogen worden. Daarnaast zijn open metalen ritsen niet goed voor het overige textiel in de trommel. Maak ritsen altijd goed schoon: Ritsen die vaak vies of stoffig worden, zoals die van schoenen, tenten of rugzakken, moeten regelmatig worden schoongemaakt met zeepsop en een oude tandenborstel en glad worden gehouden met zeep, kaarsvet of potloodgrafiet. Sommige fabrikanten van outdooruitrusting raden siliconenspray aan voor plastic ritsen.

Zo werkt de rits weer
Schuiven naar boven